/blog/icerik/dunyadan-yoresel-kahveler

Seçili renk: Gri

Dünyadan Yöresel Kahveler

11-12-2018 09:21

Kahvenin, yaklaşık 1100 yıl önce Etiyopya’da başlayan yolculuğu günümüzde her köşe başında açılan coffee shoplarla devam ediyor. Yüksek rakım ve tropik iklim gibi koşullar isteyen kahve şu an dünyanın pek çok yerinde üretiliyor. Ama elbette konum ve coğrafi özelliklerin değişmesi kahvenin tadına da yansıyor. Hangi bölgede hangi tip kahveler yetişiyor bakmak için kısa bir dünya turuna çıkıyoruz.

 

 


 


İlk durağımız kahvenin ana vatanı Etiyopya. Hâlâ dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri olma özelliği taşıyan Etiyopya’da kahve, işlenme şekline göre ayrışıyor. Doğal olan çekirdekler daha meyveli, arıtıcı bir tat verirken toplandıktan sonraki 12 saat içinde kabukları soyulan ve "yıkanmış” adı verilen çekirdekler çiçeğimsi, çayı andıran bir tada sahip.

  

Kıtanın diğer ucunda bulunan Kenya ise parlak, meyveli ve asidite oranı oldukça yüksek çekirdeklere sahip. Şaşırtıcı ama, Kenya kahvesinin tadı zaman zaman şarabı andırabiliyor.

  

Tanzanya, "Peaberry” denilen börülce şeklinde, kavurması oldukça kolay olan çekirdekleriyle öne çıkıyor. Kavurması oldukça kolay olan bu çekirdek, turunçgiller ve dut benzeri meyveleri akla getiren bir tada sahip.

 
 
 

 

Brezilya
Son 150 yıldır en büyük kahve üreticisi olma ünvanı taşıyan Brezilya, dünya üzerindeki tüm kahvenin üçte birini tedarik ediyor. Kendiliğinden ortaya çıkan kreması sayesinde özellikle espresso bazlı içeceklerde tercih edilen Brezilya kahvesi, asidite bakımından da zengin. Hafif kavurma teknikleriyle daha lezzetli olan Brezilya kahvesi, ağızda fındığı ve bitter çikolatayı andıran bir tat bırakıyor.

 

 

Orta Amerika’nın en güzel kahvesi Kosta Rika’dan gelir! Kosta Rika kahvesinin keskin asiditesi her yudumda kendini hissettirir ve tatlı bir aromaya sahiptir. Genellikle küçük çiftliklerde yetiştirilen Kosta Rika kahvesinin lezzeti de üretim sürecindeki titizlikten gelir.

 

 

Guatemala’nın dağlık arazisi ve volkanik toprakları, kahve çekirdeklerini daha sert yapıyor ve bu sayede aromayı içerde tutuyor. Leziz Guatemala kahvesinde tütsülenmiş ve baharatlı bir tat alırsınız. 

 

Oldukça yumuşak bir içime sahip olan Peru kahvesi, karamel ve tarçın notalarına sahip. Bu kahve türü harmanlar için de iyi bir seçenek.

 

 

Dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisi olan Kolombiya, tatlı ve dengeli asiditeye sahip kahve çekirdekleri üretiyor.

 

 

2011 yılında Orta Amerika’nın en büyük kahve üreticisi olan Honduras, zengin topraklarıyla sürdürülebilir tarım açısından oldukça şanslı. Karamelimsi ve yumuşak bir tada sahip olan Honduras kahvesi, tüm gün içmek için ideal.
 

 


Oldukça zengin aromaya sahip olan Endonezya kahvesinin tadı topraksı, baharatlı, çikolatalı ya da fındıksı olabilir. 20’den fazla arabica çeşidine ev sahipliği yapan Endonezya’da kahvenin tadı Sumatra, Java gibi bölgelerde farklılık gösterebiliyor.

 

 

 
Toprak notaları barındıran ve meyve aroması taşıyan Papua Yeni Gine kahvesi, değişken asitliğe sahip. 
 
 

 


 


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.