/blog/icerik/kapsul-kahve-nereye-gidiyor

Seçili renk: Gri

Kapsül kahve nereye gidiyor?

11-12-2018 09:04
Kapsül kahve nereye gidiyor?

Kapsül Kahve Hala Popüler mi?

 

 

Geçmiş yıllarda çok popüler olan "Kapsül Kahve” kullanımında tüketim düşmekte, üreticiler müşteri geri aramalarıyla pazar paylarını korumaya çalışmakta, kapsül teknolojisinde yeni inovatif fikirleri hayata geçirmeye çalışmaktadırlar.

Sadece Türkiye’ de değil dünyada da benzer bir trend görülmektedir. Bunun muhtemel sebeplerini bu yazımızda sizlerle beraber değerlendirelim.

Kapsül Kahve’ nin tüketiciler tarafında tercih edilme sebeplerine baktığımızda ilk öne çıkanlar;

·        Kolay kullanım

·        Az yer kaplaması

·        Farklı aromalarda, sertlik derecelerinde ve dekaf tercihleri sunması

·        Herhangi bir eğitime gerek duyulmadan her zaman aynı kalitede ürün alınabilmesi

·        Makine dışında başka bir ekipman gerektirmemesi

sayılabilir.

 

Kapsül kahve teknolojisi yaygınlaşmaya başladıktan sonra bir çok kahve üreticisi de bu pazarda yer almak istemiş ve yatırımlar yapılmıştır. Kapsül kahve makinaları üretimleri ise ağırlıklı uzak doğuda fason olarak yaptırılmaktadır.

İlk başlarda tüketiciler tarafından çok tercih edilen bu ürünler zamanla mutfak tezgahlarından kalkıyor ve tüketim düşüyor. Peki bunun sebepleri neler?

·        Fiyatının yüksek olması

·        Temin etmede yaşanılan güçlük

·        Atık bilincinin oluşması

·        Çekirdek kahveden doğrudan kahve yapabilen makinalara geçiş (Bean to Cup)

Kahvenin seçimi, öğütme, azotlu dolum ve kapsülün kendisi yüksek maliyetleri de beraberinde getirmektedir. Doğal olarak bu girdiler fiyatlara yansımaktadır. Bu gün Türkiye’ de kapsül kahve fiyatları Avrupanın üstünde olup yaklaşık 1,7-2,5 TL arasında değişmektedir.

Bazı tüketiciler piyasada satılan yeniden doldurulabilen kapsüllere yönelmekte, bunlara dolum yapıp kullanmaya çalışmaktadır. Bu yöntemin de verimliliği ayrıca değerlendirilmelidir.


Öte yandan kapsül kahve atıklarınında yarattığı can sıkıcı durum Avrupa’da tüketicilerin Çekirdekten-Bardağa (Bean to Cup) çözümlerine yönelmelerine sebep olmuştur. Tüketiciler otomatik kahve makinalarında doğrudan çekirdekten öğütülmüş kahveleri kendi arzularına göre üretebilmekte, kahve atığını da gübre olarak değerlendirmektedirler. Üstelik bu makinalarda üretilen kahvelerin maliyetleri kapsül kahvelere göre 5 -6 kat daha ucuzdur. Ancak bu makinaların yatırım maliyetleri yüksektir.


 

Bundan sonraki karar kahve severlerin…

Kapsül kahve atıklarının değerlendirilmesine yönelik bir kaç örnek ile yazımızı noktalayalım.

Sağlıcakla kalın…



 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.