/blog/content/kahve-sagliga-faydali-mi

Seçili renk: Gri

Kahve sağlığa faydalı mı ?

07-11-2018 11:32
Kahve sağlığa faydalı mı ?

Neden Kahve İçiyoruz, faydası var mıdır, varsa nedir?

İşte size geçerli 10 sebep…

Nedir kahveyi bu kadar özel kılan, neden her sabah kahve içiyoruz, neden kokusu bizi mutlu ve huzurlu hissettiriyor?

İşte size geçerli 10 sebep…

Nedir kahveyi bu kadar özel kılan, neden her sabah kahve içiyoruz, neden kokusu bizi mutlu ve huzurlu hissettiriyor?

Dünyada popüler içeceklerden biri olan kahve ile insanlar günlerine başlıyor.

Peki kahveyi özel kılan nedir?

1. Stres

Güney Kore'deki araştırmacılar, uykudan mahrum bırakılmış fareleri kullanarak bazı deneyler yaptılar. Kahve aromalarına maruz bırakılan farelerin beyin proteinleri değişmeye başladı. Bu proteinler sinir hücrelerini stresten koruyan antioksidan yeteneklere sahiptirler. Sadece kahvenin kokusunun etkisiyle, uyku yoksunluğundan endişe eden farelerin anında stres seviyeleri düştü. Ancak kahvenin kokusuna maruz kalmayan kontrol grubu hiçbir değişiklik göstermezken beyinleri bu proteinlere sahip değildi.

İnsanlar da aynı şekilde tepki gösterirler, bu yüzden uykudan mahrum kalırsanız ve stresli hissetmeye başladığınızda, zengin aromalı bir fincan kahve iyi gelir.

2. Parkinson

2012 yılında Amerikada yapılan bir araştırmaya göre kahvenin parkinson hastalarında hareket kontrolüne yardımcı olduğu savunulmaktadır. Amerikan Nöroloji Akademisi tıp dergisinde Ronald Postuma bu konuda bir araştırma yayınladı. Hastalara, günde iki ve dört kahve fincanı muadili olan kafein hapları verildi ve diğer denek grubuna ise plasebo verilmiştir. 6 hafta sonra, kafein haplarını alan gruptaki hastaların hareketlerinde gelişme ve iyileşme gözlenirken, plasebo grubunda herhangi bir gelişme olmadığı belirlenmiştir.

Hareket etmeye yardımcı olan kafein uyku veya uyku kalitesine maalesef olumlu katkıda bulunamadı.

3. Karaciğer

Günlük olarak kahve içenlerin karaciğer sirozuna yakalanma ihtimali içmeyenlere oranla % 20 daha azdır. Karaciğer sirozu çok fazla alkol tüketenlerin yakalandığı bir hastalıktır ve sonunda karaciğer kanserine yol açabilir. Arthur Klatsky liderliğindeki yapılan 2006 yılındaki bir araştırmaya göre, günlük en az bir kahve tüketen 22 yaşın üzerindeki insanların karaciğerini daha iyi koruyabildiğini göstermektedir. Kahvenin karaciğeri koruduğunu ve NAFLD hastalığının (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı) gelişimini önlediğini gösteren çalışmalar da vardır.

4. Depresyon

Kahve insanları daha mutlu hissettirebilir. Ulusal Sağlık Enstitüsü, çalışmalarında 4 veya daha fazla fincan kahve içen insanların depresyona girme ihtimalinin % 10 daha az olduğunu belirlemiştir.

5. Cilt Kanseri

Harvard Tıp Okulu, 20 yıl süren bir araştırmada 100.000'den fazla erkek ve kadını inceledi. Günde üç fincan kahve içen kadınların kahve içmeyenlere kıyasla cilt kanseri geliştirme olasılığına çok daha az maruz kaldıklarını bulmuşlardır. Yani, bayanlar, cildinizin sağlıklı ve korunmuş olmasını istiyorsanız, günlük olarak makul bir kahve dozuyla güne başlayabilirsiniz.

6. Spor

Bir spor salonuna gittiğinizde bazı sporcuların antrenmandan önce kafein hapları aldığını görmüş olabilirsiniz. Kafein kan akışını iyileştirir, enerji seviyelerini yükseltir ve kandaki yağ asitlerinin sayısını artırır. Çoğunlukla hap şeklinde olan kafein takviyeleri, bir fincan kahveden alacağınızdan çok daha fazla miktarda kafein içerir. Ama biz size gene doğal ve keyifli olanı önerelim. Spor öncesi kahvenizi sevdiğiniz şekilde içiniz. Antrenmandan önce sadece bir bardak kahve içseniz bile, antrenman yaparken enerji, dayanıklılık ve kan pompasında farkı hissedeceksiniz.

7. Tip 2 Diyabet

Amerikan Kimya Derneği, kafeinle ilgili birden fa"zla araştırmaya yapmıştır. Bu özel çalışmalarda, günde dört fincan kahve (veya daha fazla) içmenin, % 50'ye kadar Tip 2 diyabet geliştirme ihtimalini önemli ölçüde azaltabildiğini keşfetmişlerdir. Üstelik her ek bardaktan sonra, risk% 7 daha da azalır.

Bizler gene de başka yen etkileri olabileceği düşüncesi ile (örn uykusuzluk) 4 bardaktan daha fazlasını içmenizi tavsiye etmiyoruz.

8. Alzheimer

Miami ve Güney Florida üniversiteleri araştırmalarında, günlük olarak kahve tüketen yaşlıların (65 yaşından büyük) Alzheimer’a yakalanma süresinin kanında hiç kafein bulunmayan kişilere göre daha uzun olduğunu keşfettiler. Tabii ki kahve içmek Alzheimer'i engelleyemez, ancak riski azaltabilir veya geciktirebilir.

9. Antioksidan

Meyve ve sebzelerin kahveden daha fazla antioksidan içerdiğini biliyoruz, ancak 2005 yılından itibaren insan vücudunun kahve içimi sonrası en çok antioksidanları emdiği sonucuna varılmış bir çalışma var. Amerikan kimya birliği çalışmalarına göre, hiçbir şeyin kahveye yaklaşmadığını iddia ediyor.

Her nasılsa insan vücudu, bazı meyve ve sebzelerden çok daha az antioksidana sahip olsa bile, kahvenin antioksidanlarını daha fazla ve hızlı kullanır. Bu yeni bilgi, kahvenin kalp hastalığını önlenmesinde önemli bir seçenek haline getirmektedir. Bu nedenle, kalp hastalıklarına karşı günlük koruma için gününüze en sevdiğiniz kahve ile başlayın.

10. Multipl Skleroz

İki bağımsız çalışma, yüksek kahve tüketiminin çoklu skleroz için düşük riskle sonuçlandığını ortaya koymuştur. Günde dört fincan kahve, multipl skleroz gelişim riskini önemli ölçüde azaltır. Bulgulara göre kahve, MS'in gelişmesine neden olabilecek nöral inflamasyonu önleyebilir.


SONUÇ

İnsanların kahveyi kokusu ve tadı için içtiklerini biliyorduk. Şimdi sağladığı faydaları da biliyoruz.

Dilerseniz siz de sağlıklı ve uzun bir yaşam için kahve aboneliğinizi başlatabilir ve her ay kahvenizin kapınıza gelmesini sağlayabilirsiniz. Abone olmak için tıklayınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.